Auto's met een lage bijtelling in 2021

Op zoek naar een auto met een lage bijtelling? Dan kom je al snel terecht bij een elektrische auto. Op dit moment bestaat er namelijk alleen nog maar een categorie verlaagde bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Hiermee zijn deze auto’s aanzienlijk goedkoper in de bijtelling dan benzineauto’s, dieselauto’s of hybrideauto’s. Maar ook de regels rondom de categorie verlaagde bijtelling worden jaarlijks gewijzigd (lees: aangescherpt). Waar de verlaagde bijtelling in 2018 nog 4% betrof over de catalogusprijs, is het anno 2021 gestegen naar 12% tot en met een cataloguswaarde van €40.000,-. Alles daarboven wordt belast met 22%. Toch kun je in 2021 nog steeds een elektrische bolide rijden met 4% of 8% bijtelling…

Lage bijtelling auto's

Zoals je net al hebt kunnen lezen, betrof de verlaagde bijtelling in 2018 maar 4%. Alle elektrische auto’s met een eerste inschrijving in 2018 vallen in deze 4%-regeling. Hetzelfde geldt voor 2019, maar dan tot een maximale cataloguswaarde van €45.000,-. En nu komt het: de bijtelling blijft niet alleen geldig in dat specifieke jaar, maar je neemt ‘m mee in de daaropvolgende jaren tot een bepaalde datum. Nadat die datum is verstreken, wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden.

Wanneer jouw auto binnen een verlaagd bijtellingspercentage valt, geldt dit percentage voor een periode van 60 maanden vanaf de maand die volgt na de eerste toelating van de auto.

Om even een voorbeeld te geven. In onze showroom staat een Audi e-tron uit 2018, met een eerste inschrijving per 4 december 2018. Dat betekent dat deze elektrische auto in het verlaagde bijtellingspercentage van 4% valt voor een periode van 60 maanden, gerekend vanaf januari 2019. Er zijn op dit moment (mei 2021) dus 29 maanden verstreken, en nog 31 maanden in het vooruitzicht. Dat betekent dat de 4%-regeling geldt tot en met 1 januari 2024.

(bron: Bijtelling privégebruik auto 2018 (belastingdienst.nl))

Om toekomstige zakelijke EV-rijders wat speurwerk te besparen, hebben wij alvast een selectie gemaakt van elektrische auto’s welke in aanmerking komen voor de verlaagde bijtellingsregeling.

Onze selectie auto’s met een lage bijtelling in 2021

Audi e-tron

Deze bolide is bij AutoHaarhuis een enorm succes. En dat is niet zonder reden. Zakelijk gezien is de Audi e-tron namelijk de beste keuze: je betaalt slechts 4% fiscale bijtelling over de catalogusprijs van onze laatste Audi's uit 2018. Naast de fiscale voordelen, is het ook nog eens een geweldige auto. 100% elektrisch, 100% Audi. 401 km actieradius, 408 pk en in 30 minuten tot 80% geladen aan de snellader. Cijfers waar de gemiddelde EV nog een puntje aan kan zuigen. Bovendien is de Audi e-tron niet alleen een EV met mooie cijfers. De ruimte, het ontwerp, luxe en rijeigenschappen zijn fantastisch. De elektrische aandrijflijn is fluisterstil en in combinatie met de geïsoleerde zijruiten en geluiddempende materialen zoals een echte luxe Audi betaamd, is de e-tron de perfecte ruimte om tot rust te komen. Maximale luxe en comfort tegen een bijtellingbedrag van slechts €157,- per maand.

Volkswagen e-Golf

Al generaties lang biedt de Golf precies wat de klant zoekt. En dat zorgt voor vertrouwen. En succes. Wat weer zorgt voor nog meer vertrouwen. Deze Golf onderscheidt zich van de traditionele versies: hij is namelijk elektrisch. Maar hij onderscheidt zich ook van andere elektrische auto’s: hij ziet eruit als een vertrouwde Golf. Wij hebben ‘m getest, en hij rijdt fantastisch. Een uitstekende wegligging, goede stoelen en van alle gemakken voorzien. Volgens WLTP-norm komt deze Volkswagen Golf zo’n 300 kilometer ver, praktisch zo’n 200 kilometer. Voordeel van de e-Golf die wij hebben getest, is dat ‘ie voorzien is van een warmtepomp die de actieradius vergroot. Deze Golf is gebouwd en voor het eerst op kenteken gekomen in 2018, en valt hiermee in de 4%-regeling tot 01-12-2023. Daarom rijd je ‘m al met een bijtelling tussen de €50 en €66 per maand.

Nissan Leaf 40 kwh

Geen poespas, wel een E-Pedal en Pro-Pilot. Dat is de Nissan LEAF Tekna. Het exterieur is strak en modern, evenals het interieur. Wat meteen opvalt is de ruimte bij de passagiersstoelen achterin en in de kofferbak: bovengemiddeld. Hiermee mag de titel gezinsauto er zeker aan gekoppeld worden. Qua rijden is de Nissan comfortabel. Alles wat je nodig hebt zit erop, zelfs de uitrustingen waarvan je nog niet wist dat je ze nodig had. Zo kun je met Nissan’s E-Pedal systeem gas geven en remmen met hetzelfde pedaal, en kan de Leaf met zijn Pro-Pilotsysteem zelfs gedeeltelijk autonoom rijden. De range van maximaal 275 kilometer is prima voor de meeste dagelijkse ritten, en bij uitzonderingen kun je onderweg snelladen. Zakelijk is de Nissan LEAF uit 2018 vooral interessant vanwege de lage bijtelling van 4% die in het geval van onze LEAF geldig is tot 01-04-2023. Hiermee kost het de zakelijke rijder tussen de €48 en €65 per maand.

JAC IEV7S

Standaard compleet. Dat is de elektrische stads-SUV van het Chinese automerk JAC. Een nieuw merk? Nee, dat niet. Nieuw in Europa? Yes! Een nieuw concept? Absoluut! Voor jouw beeldvorming: qua formaat is de JAC iEV7S vergelijkbaar met de Volkswagen T-Cross. Maar hij onderscheidt zich van andere automerken met zijn concept van standaardisering. Je kunt kiezen uit drie gangbare kleuren, en verder is er één standaard rijk uitgerust model op de markt tegen één vaste prijs die wordt gehanteerd in Europa. Simpel, hè? Met dit nieuwe elektrische topmodel kom je praktisch zo’n 245 kilometer ver, en snelladen is ook nog een optie: binnen 40 minuten ben je weer onderweg. Deze bolide wordt nieuw geleverd, en valt met een fiscale waarde van ver onder de €40.000,- binnen de 12%-regeling. Voor 5 jaar lang. Voordelig voor de zakelijke rijder, want zo betaal je tussen de €110 en €148 voor een nieuwe elektrische crossover. Word een trendsetter en probeer ‘m uit!

Smart EQ For Two

Deze elektrische tweezitter zorgt gegarandeerd voor veel rijplezier. De SMART EQ ForTwo is namelijk compact en ultra wendbaar door zijn kleine afmetingen. Maar ook supersnel door de elektromotor en zijn lichte gewicht. Ideaal voor korte ritjes door de stad. Parkeren is zo gepiept, en je haalt een Ferrari nog in vanuit stilstand. Heel ver kom je er niet mee. Praktisch zo’n 90 kilometer. Maar dat ‘ie er in een kleine 2 uurtjes weer heel wat kilometers bij heeft, compenseert dat zonder twijfel. Klein maar fijn zeggen ze wel eens. En dat klopt zeker in het geval van deze SMART. Je rijdt ‘m al tussen de €28 en €39 per maand met 4% bijtelling tot 01-01-2025. Goedkoper kun je niet rijden, toch?!

AutoHaarhuis is een expert in elektrisch rijden en helpt je graag bij de overstap naar elektrisch rijden. Wist je dat wij ook het plaatsen van een laadstation aan huis voor je kunnen verzorgen? Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Wij zijn officieel partner van Edge Mobility.