Btw of marge?

Het verschil tussen marge en btw
Om te weten te komen wat het verschil is tussen een marge auto en btw auto, is het belangrijk om goed  te begrijpen wat deze termen precies inhouden.

Btw- en marge-goederen

Btw-goederen zijn goederen waarover je btw moet betalen. Als ondernemer of bedrijf kun je bij het inkopen van deze goederen de btw terugvorderen. Als particulier kun je dat niet.

Marge-goederen zijn -meestal gebruikte- goederen die van een particulier zijn (geweest). De particulier heeft het btw-bedrag ooit al betaald en niet teruggevorderd. Daarom hoeft er niet opnieuw btw over dit goed te worden betaald. Naast kunst en antiek, zijn auto’s een goed voorbeeld van typische marge-goederen. In autoland hebben we het dan over een marge-auto.  

Wat betekent het kopen van een marge-auto voor ondernemers?

Bij de aanschaf van een auto wordt door iedereen altijd een bepaald percentage aan btw betaald. Bedrijven mogen deze btw terugvorderen. Koopt een ondernemer echter een auto van een particulier, dan kan de btw niet meer worden teruggevorderd. De particulier kan de btw nou eenmaal niet apart in rekening brengen aan de ondernemer. De auto is een marge-auto geworden. Als een ondernemer of bedrijf de marge-auto doorverkoopt, wordt er alleen btw verrekend over de winst, omdat over de inkoopprijs al eens btw betaald is. De term ‘marge’ maakt de ondernemer hierop attent.

En wat betekent het kopen van een marge-auto voor particulieren?

Voor particulieren maakt het niet uit of je een marge- of btw-auto koopt. Particulieren kunnen immers alleen btw terugvorderen onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld bij de export van het goed. De prijs is voor hen dan ook altijd inclusief btw, dit wordt verplicht gesteld in het Burgerlijk Wetboek, artikel 193e.

Belangrijke conclusies:

  • Nieuwe auto’s (af fabriek) zijn automatisch btw-auto’s
  • Auto’s van een particulier zijn automatisch marge-auto’s
  • Een gebruikte auto kan wel een btw-auto zijn, mits de auto eigendom is geweest van een bedrijf
  • Een marge-auto wordt nooit meer een btw-auto
  • Bij een marge-auto is de btw niet verrekenbaar
  • Bij een btw-auto is de btw wel verrekenbaar