Camera's kalibreren

Wij noemen het auto's, maar tegenwoordig zijn auto's computers op 4 wielen. Een auto vertrouwt niet meer alleen op de bestuurder maar de auto controleert, corrigeert en informeert de bestuurder via diverse sensoren en camera's. 

Handig die camera!

De achteruitrijcamera of omgevingscamera is er hier 1 van. Bij een moderne, luxe uitgevoerde auto zijn meerdere camera's voor de bestuurder aanwezig, om elke hoek van de auto te kunnen zien. Dit noemt men de omgevingscamera of 360 graden camera. 

 

Maar hoe werkt het

Door 4 camera's samen te laten werken (1 voor, 1 achter en 1 voor weerszijden) kan het systeem in de auto een top down weergave afbeelden in de auto. Met andere woorden, je ziet dat auto dan als het ware van boven. 

In diverse auto's gaat het al een stapje verder. Op het zicht dat de auto rondom heeft wordt een virtueel 3D model van het voertuig afgebeeld. Zo krijg je als bestuurder de illusie dat er iemand met een camera rond loopt buiten de auto. 

 

Reparatie of schade?

Stel, 4 camera's werken nauwlettend samen om een realistische weergave van de omgeving weer te geven, maar 1 of meerdere staan iets scheef door een (schade-) reparatie. Dan klopt het beeld niet meer.

Dit moet opnieuw gekalibreerd worden met speciaal gereedschap. Hiermee kan je aan de auto dus uitleggen onder welke hoeken de camera's op de auto gemonteerd zijn. Handig om een kleine afwijking te corrigeren. Want een hele kleine afwijking levert al een enorm vertekend beeld. En dat wil je voorkomen.

 

Correctie met speciaal gereedschap

Om de camera's van een auto weer goed gekalibreerd te krijgen is speciaal gereedschap nodig. Bijvoorbeeld de afgebeelde lijnen links en rechts naast de auto. Deze lijnen zijn door alle 4 de camera's zichtbaar en daardoor kan de auto ook zien wat de afwijking per camera eventueel is. 

AutoHaarhuis werkplaats

Meer dan alleen camera's kalibreren

Ook andere sensoren en camera's zijn tijdens het rijden van belang voor de moderne auto. Ook deze camera's en sensoren kunnen wij intern kalibreren. Dus voor storingen op;

  • Adaptieve cruise control
  • Lane assist
  • Dodehoek detectie
  • Matrix LED koplampen / grootlichtassistent
  • Verkeersborddetectie
  • File assistent
  • Noodremassistent
  • Uitwijkassistent

en nog veel meer kunnen wij je helpen met eventuele storingen te verhelpen.

Wist je dat het verlagen van een auto ook al het enige aan kalibratie vereist voor de hulpsystemen? Hulp nodig?