Optie Uitleg

Dit komt je vast bekend voor: je speurt op het internet naar auto's en je oog valt op een prachtig model. Je klikt hem aan en voor je het weet beland je bij een waslijst van verschillende opties met namen waarvan je eigenlijk geen idee hebt wat ze betekenen, of waar ze precies voor zijn. En dat is ook niet zo gek. De technische snufjes en gadgets autoland gaan steeds verder en blijven continu vernieuwen voor meer comfort en veiligheid. Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Welkom bij ons Optie Alfabet

Audi Koplamp

Automatisch/Adaptief Grootlicht

Tijdens het rijden in het donker komen we vaak een tegenligger tegen die zijn grootlicht is vergeten uit te zetten. Dit brengt gevaarlijke en hinderlijke situaties met zich mee. Om dit te voorkomen is adaptief grootlicht een optie die mogelijk is bij een aantal modellen van AutoHaarhuis. De auto controleert dan of er een tegenligger rijdt en schakelt het grootlicht (automatisch) uit of schijnt de lichtbundel om de tegenligger heen.

Adaptieve Cruise Control Golf 8

Adaptive Cruise Control (ACC)

Adaptive Cruise Control is anders dan de bekende Cruise Control. Tijdens het gebruik van de ACC is de auto constant bezig met het berekenen van de afstand tot de voorligger. Ongeacht de afgestelde snelheid van de Cruise Control, behoudt de auto een zekere afstand tot uw voorganger. Als de voorganger afremt om af te slaan of voor het rode verkeerslicht komt te staan dan remt of stopt uw auto volledig. Deze optie is alleen mogelijk bij voertuigen met een automatische versnellingsbak.

Apple CarPlay / Android Auto / Mirror Link

Apple CarPlay en Android Auto * zijn systemen van Apple en Google. Met deze systemen kan de gebruikersinterface van uw mobiele toestel deels overgenomen worden op het infotainment systeem van de auto. Deze interface is aangepast speciaal voor in de auto, met grote knoppen en alleen apps die benodigd zijn in de auto. Zo heeft u toegang tot uw telefoon, contacten, sms berichten, navigatie, muziek zoals Spotify en Whatsapp. Een aantal van deze apps (berichten en Whatsapp) zijn alleen via spraak te bedienen. Zo hoeft u niet te lezen en typen op het beeldscherm van de auto. Ook de spraakassistent in de auto wordt veranderd, zo wordt er tijdens het gebruik van Apple CarPlay en Android Auto gebruik gemaakt van Siri en Google Assistant. In de onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van Apple Carplay.

* Android Auto is in Nederland (nog) niet beschikbaar. Echter zijn hier wel omwegen voor. Op deze pagina wordt alles uitgelegd over hoe je Android Auto alsnog kan gebruiken!

Automatisch dimmende binnenspiegel

Automatisch dimmende (binnen)spiegel(s)

In de spiegels zitten sensoren die de lichtintensiteit registreren. In combinatie met andere sensoren kan er bepaald worden of het spiegelbeeld verblindend kan zijn voor de bestuurder. Indien nodig kan de desbetreffende spiegel op dat moment verduisteren. In de praktijk merk je hier bijna niks van, want het dimmen gaat stapsgewijs en gebeurt alleen als achterliggend verkeer grootlicht of verkeerd afgesteld dimlicht voert.

BMW camera voorruit

Botswaarschuwingssysteem (anti collodion systeem/city safety e.d.)

De auto kan door middel van een aantal sensoren en camera’s de afstand tot je voorganger bepalen of zelfs voetgangers of fietsers herkennen. Bij onverwachte situaties kan de auto zelf een noodstop maken, bijvoorbeeld als een voetganger plotseling oversteekt.

Audi Cylinder on Demand

Cylinder On Demand (CoD)

CoD staat voor Cylinder on Demand: een optie die je tegen kunt komen bij Audi. De naam zegt het al. Met CoD wordt bij middelzware motorbelasting een deel van de cilinders uitgeschakeld. Tijdens het rijden merk je hier gelukkig niets van, maar je ziet het zeker terug in de brandstofkosten en je draagt bij aan minder CO2 uitstoot.

De auto stelt wel een aantal voorwaarden om dit systeem in werking te stellen, namelijk:

  1. - Er wordt weinig vermogen gevraagd
  2. - De auto staat in de versnelling om voorruit te rijden
  3. - Het toerental ligt tussen de 1300 en 3900/min
  4. - De ingestelde binnentemperatuur is bereikt
  5. - De motor is op bedrijfstemperatuur
Mini-Connected-Apps

Connected apps

Veel moderne voertuigen zijn tegenwoordig 24u per dag verbonden met het internet. Via een App op uw mobiele telefoon kunt u dan ook verbinden met uw auto. Bijvoorbeeld om uit te lezen of de auto vergrendeld is, waar uw auto nu staat, maar ook uw laatst gereden ritten voor o.a. uw kilometer administratie.

Ook kunt u op afstand uw auto bedienen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de navigatie al in te stellen terwijl u 's ochtends nog geniet van uw kop koffie, de standkachel alvast in te schakelen zodat u niet hoeft te krabben in de winterdag of de auto op afstand te ontgrendelen. De functies van de Connected Apps verschillen per merk en voertuig.

Benieuwd over welke app bij jouw auto hoort? 

Audi's digitale buitenspiegels

Digitale buitenspiegels

Het nieuwste fenomeen op het gebied van spiegeltechniek wat eigenlijk geen spiegels meer mogen heten. Voor elektrische auto's is de aerodynamica essentieel voor de actieradius. Daarom beginnen een aantal fabrikanten al met digitale buitenspiegels. Kleine, dunne uitstekende camera's op de plek waar je normaal de buitenspiegels verwacht.

Dodehoek detectie Renault

Dode hoek detectie

Tijdens het rijden in de auto boven een bepaalde snelheid, controleert het voertuig door middel van camera’s en/of sensoren of een auto zich in uw dode hoek bevindt. In de desbetreffende buitenspiegel wordt dan een lamp geactiveerd. Bij het onbedoeld wisselen van baan kan de auto u ook een optische- of audiovisuele waarschuwing geven om een aanrijding te voorkomen.

Audi Elektrische Achterklep

Elektrische achterklep

De elektrische achterklep kunt u gemakkelijk openen en sluiten vanaf het dashboard of met de sleutel. Dit kan ook altijd nog als je achter de auto staat, handig als u met zware spullen naar de auto loopt. Zo kunt u de bagage makkelijk achter in de auto plaatsen, zonder dat je je zware bagage neer moet zetten om de achterklep te openen.

Elektronische Handrem

Elektronische handrem

In veel auto’s zit tegenwoordig een elektrische handrem. Deze kan de auto zelf activeren bij het parkeren, uitstappen of na een noodsituatie. Daarnaast is het makkelijk te bedienen, doordat u niet krachtig aan de hendel hoeft te trekken. Door een druk op de knop schakelt de auto automatisch de handrem in.

Auto Hold BMW 3 serie

Hellingrem


Voertuigen met een elektrische handrem zijn optioneel ook voorzien van een hellingrem / auto-hold. Zodra u stil komt te staan, gaat de auto automatisch op de rem totdat u weer begint te rijden. Dat gebeurt volledig automatisch. Normaal gesproken gebruik je voor het optrekken op een helling de handrem van de auto.

VW-Tiguan-HUD

Head Up Display (HUD)

De huidige snelheid, toeren, meldingen enzovoort worden geprojecteerd op je voorruit. Veel van de weergegeven informatie is te personaliseren om het rijcomfort zo hoog mogelijk te houden en niet afgeleid te raken. Denk aan de meldingen of navigatie instructies.

Kia-Stonic-Keyless-Handgreep

Keyless Entry and Go!

Keyless Entry and Go! De sleutel bij je hebben is voldoende. Afhankelijk van het model gaat de auto al van slot als je je hand achter de greep legt, enkel aan komt lopen met de sleutel of een klein knopje op de portiergreep indrukt. Eenmaal ingestapt zit er een knop op het dashboard om de motor te starten. Deze functioneert als de sleutel aanwezig is in het voertuig. Hierdoor hoef je je sleutel niet meer uit je handtas of zak te halen. Ook het afsluiten van de auto is kinderlijk eenvoudig. Gebruik de knoppen/touchsensoren om je auto weer af te sluiten. Bij sommige auto’s is het weglopen met de sleutel al voldoende om de auto af te sluiten.

Audi Lane Assist

Lane Assist / Rijstrooksensor


Lane Assist zorgt ervoor dat de auto binnen de wegbelijning blijft. Als je als bestuurder even uw aandacht kwijt raakt en je buiten de rijbaan dreigt te raken, geeft de auto een waarschuwing. Dit kan een kleine vibratie in het stuur zijn of een audiovisuele waarschuwing. De auto kan zichzelf ook corrigeren, zodat je binnen de rijbaan blijft rijden.

Verkeersborden Audi Q3

Verkeersborddetectie

Een auto met verkeersborddetectie scant tijdens de rit alle verkeersborden langs de weg. Het laatst gepasseerde bord komt in het display te staan. Hierdoor weet u als bestuurder altijd welke snelheid u aan kan houden. Een aantal slimme auto’s passen de Cruise Control snelheid (indien ingesteld) automatisch aan op de bebording.

Renault Zoe - LED Pure Vision

LED koplampen

LED-dagrijverlichting is een veel gebruikte verlichtingssoort in huidige auto’s. Fabrikanten leveren tegenwoordig (optioneel ook) LED-koplampen op bepaalde modellen. Deze LED-koplampen komen veel voor bij hybride- & volledig elektrische modellen. De lichtopbrengst en de efficiëntie zijn het grootste voordeel van deze verlichtingssoort.

Parkeerassistent

Parkeer Assistent

Veel auto’s hebben parkeersensoren en/of een parkeercamera. Tegenwoordig kunnen al veel auto's zelfstandig inparkeren, de auto heeft meestal 2 twee of meerdere opties: file parkeren of haaks parkeren, vervolgens zet je de richtingaanwijzer aan richting het parkeervak en de auto doet de rest voor je.