Een auto op naam zetten doe je zo

 

Bij het verkopen of kopen van een auto moet deze op naam worden gezet. Een auto op naam zetten kan snel geregeld zijn, maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je moet doen. Bij AutoHaarhuis regelen wij dit samen met jou. Maar wanneer je je auto zelf verkoopt, zou je het overschrijven zelf moeten regelen. In vijf simpele stappen leggen wij je uit hoe je een auto op naam kan zetten, lees snel verder!

Wat heb je nodig?

Wanneer jij een auto koopt dan moet je de auto op jouw naam laten zetten. Pas als de auto op jouw naam staat wordt jij gezien als eigenaar van de auto. Om een auto over te kunnen schrijven/op naam te kunnen zetten heb je het volgende nodig:

● Originele tenaamstellingsbewijs (deel IB)
● Het overschrijvingsbewijs of kentekenbewijs (kentekencard)
● Tenaamstellingscode
● Geldig identiteitsbewijs van zowel de verkoper als koper

Als jij een auto op jouw naam wilt zetten moet je tevens voldoen aan een aantal voorwaarden, namelijk:

● Je bent tenminste 18 jaar
● Je moet geregistreerd staan in Nederland (BRP)

Je hebt dus geen rijbewijs nodig om een auto op naam te zetten!

Waar kan je een auto op naam zetten?

Het op naam zetten van een auto kan niet overal. Dit dient te gebeuren bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie, kentekenloket of een PostNL-locatie.
Het is nog vrij ongebruikelijk, maar je kunt tegenwoordig ook online een auto op naam laten zetten via het RDW. Voor meer informatie over het online overschrijven kun je de website van RDW raadplegen.
Koop jij je auto bij een RDW erkent autobedrijf zoals AutoHaarhuis dan regelen zij het overschrijven. Dit gebeurt bij ons op locatie

Stap 1: Verzamel alle documenten

Voor het op naam zetten (overschrijven), heb je verschillende documenten nodig. Zowel de koper als de verkoper moet beschikken over de juiste papieren. De verkopende partij moet beschikken over het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB), het overschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode. De kopende partij hoeft enkel een geldig legitimatiebewijs gereed hebt. Dit kan uw rijbewijs, paspoort of identiteitskaart zijn.

 

Stap 2: De auto overschrijven

Nu je de benodigde documenten hebt, ga je de auto overschrijven van de naam van de verkoper naar de naam van de koper. Ga hiervoor naar een van de volgende locaties:

  • PostNL-locatie: op verschillende PostNL-locaties in heel Nederland kan je het kenteken laten overschrijven. Kijk van tevoren eerst bij welke locaties bij jou in de buurt dat kan.
  • RDW-balie: je kunt het kenteken laten overschrijven bij een RDW-keuringsstations in Zoetermeer, Veendam of Den Bosch.
  • Kentekenloket: kijk voor een locatie bij jou in de buurt op de website van het kentekenloket.
  • Als je een telefoon hebt met een NFC-lezer, kun je je nieuwe auto ook op naam zetten (overschrijven) via de website van de RDW.

Eenmaal op locatie laat je aan de balie weten wie de kopende en wie de verkopende partij is. Je overhandigt de documenten die je in stap 1 al bij elkaar hebt verzameld. Het daadwerkelijke overschrijven doet de medewerker voor jou. Hij/zij verwerkt de overschrijving en schrijft het eigendom van de auto over naar de nieuwe eigenaar.
Voor de overschrijving betaal je altijd € 9,98 ongeacht waar je de auto laat overschrijven.

Stap 3: Tenaamstellingsverslag en kentekenbewijs

Als de overschrijving is gelukt krijg je een vrijwaringsbewijs en het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. Gooi deze niet weg! Deze code ben je weer nodig als jij de auto ooit wil verkopen.
Het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je per post van het RDW. Het kentekenbewijs dien je bij je te hebben in de auto.
Bewaar de tenaamstellingscode thuis goed op een veilige plaats.

Stap 4: Geef het vrijwaringsbewijs aan de verkoper

De verkopende partij krijgt het vrijwaringsbewijs. Hiermee kan hij/zij aantonen dat de auto niet meer van hem/haar is. Mocht jij een overtreding begaan met de auto dan kan de verkopende partij aangeven dat hij op dat moment niet langer eigenaar was van het voertuig.

Stap 5: Verzeker de auto

Gefeliciteerd! De auto is nu overgeschreven. Je bent nu eigenaar en de auto moet verzekerd zijn voordat jij ermee mag gaan rijden. Een auto moet volgens de Nederlandse wet minimaal WA-verzekerd zijn voordat deze de weg op mag. De auto verzekeren is dan ook de laatste stap die je moet volgen voordat je met de auto de weg op mag.
Je kunt dit simpelweg regelen met je verzekeraar door te bellen, maar je kunt ook direct online een verzekering sluiten. Let op: je moet hiervoor wel de meldcode hebben van de verkopende partij. Deze staat op het kentekenbewijs en heet ook wel voertuigidentificatienummer.
Heb je de meldcode niet? Zoek dan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Waar het chassisnummer staat verschilt per auto.

Nog een aantal tips

  1.  Daadwerkelijke overdracht
    Geef jou auto pas aan de koper wanneer jet het vrijwaringsbewijs hebt. Zonder vrijwaringsbewijs kun je namelijk niet bewijzen dat je niet langer eigenaar bent van de auto.
  2. Tenaamstellingsbewijs of tenaamstellingscode kwijt?
    Geen stress, je kunt een nieuw tenaamstellingsbewijs en/of tenaamstellingscode aanvragen via de website van het RDW. Hiervoor betaal je alleen wel € 1,-. Doe dit wel voordat je de auto gaat verkopen.
  3. Bewaar het tweede deel van de tenaamstellingscode apart van het eerste deel
    Je wilt niet dat beide delen van de tenaamstellingscodes makkelijk gezamenlijk vindbaar zijn. Als iemand beide delen heeft en de benodigde papieren om de auto over te schrijven kan hij/zij zonder jou de auto op naam zetten.