Soorten Banden

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat tijdens het autorijden je banden het enige contact vormen tussen jou en de weg? Als het om veiligheid gaat, blijken banden één van de belangrijkste onderdelen van je auto.

Welke autobanden voor mijn auto?

Toch wordt er vaak te weinig aandacht besteed aan banden. Veel mensen rijden in de zomer nog op winterbanden, en andersom. En dat terwijl je onverwachts in een situatie verzeild kunt raken waarin de juiste banden nou nét het verschil maken. Herinner je je nog die ene lastige rit in de stromende regen? Of die fiets die ineens uit het niets overstak? Dan kunnen jouw banden nog wel eens je redding zijn geweest. Kortom, jouw veiligheid hangt óók af van de juiste bandenkeuze. 

De juiste bandenkeuze is afhankelijk van jouw eigen situatie en het seizoen. Wanneer kun je het beste rijden op zomerbanden en wanneer op winterbanden? Of is een all-seasonband goed genoeg voor jouw auto en de manier waarop je hem gebruikt? AutoHaarhuis zet de verschillende opties voor je op een rijtje.

Zomerbanden

Zomerbanden

Zomerbanden zijn eigenlijk de meest ideale banden voor het typische Hollandse zomerweer. Ze presteren het beste onder temperaturen boven de 7 graden, zowel tijdens droogte als hevige regen. Ze worden meestal geplaatst in de maand van de zomertijd (maart) en gewisseld met winterbanden in de maand van de wintertijd (oktober). Zomerbanden zijn gemaakt van een harder soort rubber dan bijvoorbeeld winterbanden, wat ervoor zorgt dat ze minder snel slijten bij hoge temperaturen. Daarnaast hebben ze brede sleuven die ervoor zorgen dat water goed wordt afgevoerd. Hierdoor is de kans op slippen tijdens een regenbui aanzienlijk kleiner. Kortom: zomerbanden zijn de meest veilige banden onder zomerse temperaturen.

Winterband

Winterbanden

In tegenstelling tot zomerbanden presteren winterbanden het beste bij temperaturen onder de 7 graden. Ze zorgen voor grip en een kortere remweg op een koud, nat en glad wegdek. Winterbanden worden -in tegenstelling tot zomerbanden- meestal geplaatst in de maand van de wintertijd (oktober) en gewisseld in de maand van de zomertijd (maart). Ze zijn gemaakt van een zachter soort rubber dan zomerbanden en hebben naast sleuven ook ‘lamellen’ in hun diepe profiel. Lamellen zijn kleine groeven die zorgen voor grip. Ze verspreiden water en bijten zich vast in sneeuw en ijs. Kortom: winterbanden zijn de meest veilige banden onder winterse temperaturen.

All Season Band

All-seasonbanden

All-seasonbanden worden ook wel 4-seizoenenbanden of all-weatherbanden genoemd. De naam zegt het al: ze bezitten zowel de eigenschappen van winter- als zomerbanden. Ze zijn gemaakt van een soort rubber wat zachter is dan zomerbanden en harder dan winterbanden. Dit compromis presteert dus niet optimaal onder extreem winterse- of zomerse omstandigheden, maar is wél zeer geschikt voor wisselvallig (lees: het typisch Nederlandse) weer. Kortom: de all-seasonband is een prima band voor jouw auto wanneer je niet teveel kilometers rijdt en je je in een land bevindt waar het weer wisselvallig, maar niet extreem is.

Vervangen, nieuwe set of meer info?

Wil je je autobanden laten vervangen, een nieuwe set aanschaffen of vrijblijvend meer informatie? Plan een afspraak voor banden vervangen of neem contact op met een van onze vestigingen.