SUV of crossover?

...Maar twijfel je tussen de twee autotypes? Dan is het allereerst belangrijk om te weten wat je van de afzonderlijke types kunt verwachten en welke verschillen er zijn. Pas dan kun je serieus bepalen welke van beide voor jou het meest geschikt is. In deze blog lees je alles wat je moet weten voor het maken van de juiste keuze.

Volvo XC60

SUV staat voor 'Sports Utility Vehicle'. De naam zegt 't al: dit type auto is sportief maar ook praktisch. Het zijn grote auto's die de ruimte van een stationwagon combineren met de off-road capaciteiten van een terreinwagen. Door de sterke bouw en (in de meeste gevallen) vierwielaandrijving leent de SUV zich perfect voor het tijden op ruwe terreinen. Toch wordt de SUV vandaag de dag voornamelijk gebruikt als stoere gezinswagen. Dit komt onder andere door de hoge instap, de hoge mate  van comfort en de ruimte. Ook heeft dit type auto een hoog laadvermogen en een enorme trekkracht: ideaal voor caravanvakanties of voor het rijden met een aanhanger of paardentrailer. 

Volkswagen-T-Cross-R Line Achterkant

Crossovers zijn auto's die op SUV's lijken. Met hun stoere uitstraling, hoge instap, voldoende ruimte voor bagage of boodschappen en hoge mate van comfort doen ze bijna niet onder aan SUV's. Toch zijn crossovers niet geschikt om een woestijnrally mee te rijden of met een zware caravan de Alpen te trotseren. Maar afhankelijk van je hobby's is dat ook niet altijd nodig. Met dit type auto kun je wel perfect op pad met het hele gezin, op uitstapje met de fietsen op de fietsendrager, en volbreng je met gemak alle dagelijkse ritten (behalve de woestijnrally's dan...). 

Het grote verschil tussen SUV's en crossovers zit 'm in het onderstel. SUV's hebben een onafhankelijk onderstel zoals vrachtwagens terwijl crossovers een frame hebben die bestaat uit één stuk. Dit is meteen de reden waarom SUV's zwaarder en steviger zijn dan crossovers en meer trekkracht hebben. Crossovers zijn iets kleiner en lichter, maar voordelen hiervan zie je wel terug in je portemonnee: de aanschafprijzen liggen lager en je betaalt minder belasting. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de hoogte van de instap? Bekijk dan onze top 10 auto's met een hoge instap. Meteen naar ons aanbod? Klik dan op onderstaande button! Andere vragen over crossovers en SUV's? Neem contact op.

Door Daphne op 12 januari 2021.