Distributieriem vervangen

De distributieriem, daar draait het om.
In de motor van je auto zit een heel belangrijk onderdeel: de distributieriem. De distributieriem slijt en moet na een bepaald aantal kilometers vervangen worden. In elk geval vóórdat deze versleten is en breekt. Want dit veroorzaakt in één klap enorme schade aan de motor in je auto. Wij voorzien je graag van meer informatie.

Bij welke kilometerstand de distributieriem vervangen?

Vaak moet een distributieriem tussen de 80.000 en 120.000 kilometer vervangen worden. Dit hangt af van het merk en het model. Kijk in je onderhoudsboekje voor de vervangingsintervallen. Twijfel je of de distributieriem vervangen moet worden? Wij helpen je graag op weg. Maak een afspraak voor een vrijblijvende diagnose.

Veelgestelde vragen over distributieriem vervangen

Wat is een distributieriem?

Een distributieriem is een kunststoffen riem die in een auto verantwoordelijk is voor het verbinden van de nokkenas(sen) met de krukas. Hierdoor openen en sluiten de kleppen in de cilinderkop op het juiste moment. Op deze manier vindt er een optimale ontbranding in de motor plaats.

Wat kost een distributieriem vervangen?

Het vervangen van een distributieriem is een nauwkeurige klus die over het algemeen veel tijd vergt. De totale kosten van vervanging kunnen uiteenlopen van zo'n 300 tot wel 1000 euro. Dit hangt af van het merk en type auto. Bij de ene auto kost vervanging namelijk meer tijd dan bij de andere, afhankelijk van hoe makkelijk je erbij kunt komen. Daarnaast kan het zijn dat er meteen extra onderdelen (zoals de spanrol, geleiderollen en de waterpomp) vervangen moeten worden tijdens de vervanging. Dit zijn namelijk onderdelen die samen met de distributieriem aan slijtage onderhevig zijn en de levensduur van de distributieriem nadelig beïnvloeden als ze niet gelijktijdig vervangen worden. Vooral bij moderne diesels is dit vaak het geval. 

Wanneer moet ik mijn distributieriem vervangen?

Wanneer je de distributieriem moet vervangen, hangt af van het merk en het model. Vaak ligt dit tussen de 80.000 en 120.000 gereden kilometers. We raden je aan om in het onderhoudsboekje van je auto te controleren wat voor jouw auto van toepassing is. Twijfel je? We controleren graag voor je wanneer je je distributieriem moet laten vervangen.

Waarom een distributieriem vervangen?

De distributieriem is een belangrijk onderdeel in de motor van een auto. Hij is namelijk verantwoordelijk voor het aandrijven van onderdelen in de motor. Deze onderdelen kunnen in een oogwenk ernstige beschadiging oplopen wanneer er een afwijking ontstaat in het bewegen van de onderdelen ten opzichte van elkaar. Ondanks dat een distributieriem gemaakt is van een sterke soort kunststof, is hij nog wel aan slijtage onderhevig. Wanneer de riem te ver versleten is, kan hij zelfs breken met alle gevolgen van dien. Daarom is het uitermate belangrijk om de distributieriem tijdig te vervangen.

Wat is het verschil tussen een distributieriem en een distributieketting?

Een distributieriem en distributieketting hebben dezelfde functie, maar verschillen van vorm en materiaal.

  • Een distributieriem is een riem die gemaakt is van een sterke soort kunststof waarin zogenaamde trekdraden zijn verwerkt voor extra versterking. Aan één kant van de riem zijn tanden aangebracht. Deze tanden zorgen ervoor dat de riem voldoende grip heeft op de draaiende delen van de motor. Door de tanden kan de distributieriem effectief krachten overbrengen.
  • Een distributieketting is een ketting die gemaakt is van gehard staal en bestaat uit schakels. Deze schakels zorgen voor voldoende grip op de draaiende delen van de motor, waardoor deze effectief krachten kan overbrengen. 

 

 

Distributieriem vervangen bij AutoHaarhuis

Wil jij de distributieriem van je auto laten vervangen? Dan ben je bij AutoHaarhuis aan het juiste adres. Onze ervaren monteurs zorgen ervoor dat jouw distributieriem op een vakkundige manier wordt vervangen. Ook voorzien wij je graag van het juiste advies omtrent distributieriem vervanging. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Offerte aanvragen voor distributieriem vervangen

km