Remschijven vervangen

De remmen behoren tot de belangrijkste onderdelen van je auto.
Goede remmen – bestaande uit remschijven en remblokken – zorgen ervoor dat je veilig en snel tot stilstand komt. Ook in het geval van noodstops. Wanneer je merkt dat je auto niet zo goed meer remt, of wanneer hij begint te trillen tijdens het remmen, doe je er verstandig aan om je remmen te laten controleren op slijtage. Wij voorzien je graag van meer informatie.

Veelgestelde vragen over remschijven vervangen

Wanneer moet ik mijn remschijven vervangen?

Wanneer de minimale dikte van je remschijven is bereikt, zijn je remschijven versleten en is het tijd om ze te vervangen. Ook wanneer de schijven haarscheuren vertonen of kromgetrokken zijn, is het tijd om je remschijven te vernieuwen.

De minimale dikte van de remschijven verschilt per auto, maar doorgaans merk je heel goed wanneer de schijven aan vervanging toe zijn. De volgende klachten kunnen zich voordoen:

  • Je auto remt minder goed
  • Je auto begint tijdens het remmen te rillen
  • Tijdens het remmen hoor je een schurend geluid (mogelijk door versleten remblokken)
  • Tijdens het remmen hoor je een piepend geluid (mogelijk door versleten remblokken)

Wanneer je één of meerdere van bovenstaande klachten ervaart, wacht dan niet te lang met het vervangen van je remschijven. Veiligheid gaat boven alles.

Wat kost remschijven vervangen?

De prijzen voor het vervangen van een nieuwe set remschijven (voor of achter) inclusief remblokken variëren van €300 tot €1200, afhankelijk van merk en type auto. 

Op dezelfde as (voor of achter) moeten altijd links én rechts de remschijven vervangen worden. Anders krijg je een ongelijke remwerking. Als de remschijven vervangen worden, moeten ook altijd nieuwe remblokken gemonteerd worden om een optimale remwerking te garanderen.

Welke soorten remschijven zijn er?

Er zijn massieve en geventileerde remschijven. Geventileerde zorgen voor een betere warmteafvoer. Massieve remschijven werden vroeger veelal gebruikt op kleinere, lichtere  auto’s met weinig vermogen. Tegenwoordig zien we steeds vaker geventileerde remschijven, met name op de vooras.

Wat zijn remschijven en wat doen ze?

Remschijven zorgen ervoor dat een auto op tijd vaart mindert en tot stilstand komt. Door het rempedaal in te drukken verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Die oefent druk uit op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

Tips om de levensduur van je remmen te verlengen

Onderhoud aan de remmen van je auto is een behoorlijke kostenpost. Kleine, bewuste veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je remmen aanzienlijk langer meegaan. Hieronder onze tips om de levensduur van je remmen te verlengen.

  1. Laat je auto uitrollen. Door voldoende afstand te houden op je voorganger kun je je auto makkelijker een stukje laten uitrollen voordat je daadwerkelijk moet remmen. Hierdoor hoef je pas je remmen te gebruiken bij lagere snelheden. Vooral op de snelweg kun je met deze methode een aanzienlijk verschil maken.
  2. Neem geen onnodige bagage mee. Herkenbaar? We hebben allemaal wel spullen in de auto liggen die we eigenlijk niet nodig hebben. Maar wist je dat je dat dit de levensduur van je remmen nadelig beïnvloedt? Het zit zo: doordat deze spullen ieder hun eigen gewicht hebben, is de auto al gauw een paar kilo zwaarder. Hoe zwaarder je auto, hoe zwaarder je remmen worden belast.

  3. Stap af van je routine op bekende routes. Wanneer je bijvoorbeeld naar huist rijdt, of naar je werk, verval je automatisch in een soort routine. Je let minder goed op je rijgedrag, waardoor je onnodig later of harder remt dan op onbekende wegen. Stap af van deze routines, maar anticipeer en laat je auto meer uitrollen (zie punt 1). Je weet immers alle verkeerslichten en rotondes te vinden. ;)

  4. Laat je remmen regelmatig controleren. Doorrijden met versleten remmen kan leiden tot onnodig dure reparaties en is bovendien gevaarlijk. Geef de remmen van je auto de aandacht die ze verdienen en laat ze regelmatig controleren. Met de remmenservice van AutoHaarhuis kun je met een veilig gevoel de weg op.

Remschijven vervangen bij AutoHaarhuis

Wil jij de remschijven van je auto laten vervangen? Dan ben je bij AutoHaarhuis aan het juiste adres. Onze ervaren monteurs zorgen ervoor dat jouw remschijven op een vakkundige manier worden vervangen. Ook voorzien wij je graag van het juiste advies omtrent remschijven vervanging. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Offerte aanvragen voor remschijven vervangen

km